home
about us
services

commercial
community
domestic
conservation
ecclesiastic
 
planning
landscape
 
green
ethical
organic
 
 
technical
resources
text only
contact

CASE STUDY - research laboratory


our clients wanted a modern research laboratory, but wanted the building to be enjoyable.

the buildig is set ina parkland landscape, local materials are used.

a particular feature was this unusual brise soleil.

the design was carefully computer simulated to ensure that shade was provided exactly when needed..

the screens adapt for different aspects.

the screens adapt for different aspects.

the screens adapt for different aspects.

there is one great advantage to circular windows - nothing can be placed on the sills!.

masses of ducting is all tucked away in a dedicated first floor service corridor.

large internal glass screens allow for full transparency for visitors.

and allow one lab to have visual contact with another.

there is a view out at the end.

there is a view out at the end.

This new research facility occupies a rural parkland setting. The challenge was to design a building where functionality has to be 100%, whilst making the place attractive to work in, accessible to visitors, and integrated into the larger site. The key to functionality was to persuade all members of the research teams to engage with the design process, and a series of design workshops helped us to identify the particular and differing needs of, for example, microbiology from chemistry. The scientists loved the attractive final design.

The building uses twice the normal level of insulation, locally sourced stone for the walls, high levels of natural daylight, membranes made from recycled car tyres and rainwater harvesting.

other case studies:
link button
corporate facilities
ruskin mill link
science centre